4 kost-trends som er utter bullshit

Det er ingen hemmelighed at fitnessverdenen har skiftende trends, der kommer og går, alt efter hvad der lige synes at være på mode indenfor kost. Nogle er rimelig legit (fx intermittent fasting), hvor andre bare er bullshit. Her kommer fire trends, der efter min mening hører til i sidstnævnte kategori.

1. Blodtypediæter
At spise efter sin blodtype giver lige så meget mening, som at træne efter sit stjernetegn. Det er ikke muligt at præsentere noget evidens for blodtypediæter, for den findes naturligvis ikke. Der er ingen sammenhæng mellem hvordan du skal spise, og hvilken blodtype du har. Det svarer til at sige at tomater er røde, fordi en mulvarp er blind. Det er tåbeligt vrøvl, fra folk der gerne vil sælge tåbelige bøger.

2. Stenalderkost
Nu træder jeg nok nogle over deres FiveFingers-beklædte tæer. Og indrømmet, stenalderkost (aka paleo), er måske kun borderline bullshit. Men bullshit nevertheless. Paleo indeholder ganske vist flere fine elementer – fx medfører det gerne at folk spiser mere grønt, og mindre forarbejdet – men ikke desto mindre er den grundlæggende præmis helt ude i urskoven. Det giver ikke mening at basere en fødevares ernæringsmæssige værdi på hvorvidt den blev spist i stenalderen, fremfor at støtte sig op af moderne forskning indenfor ernæring og sundhed. Dertil kommer at alt tyder på at mennesker i stenalderen rent faktisk spiste en stor del af de fødevarer, der udelukkes fra stenalderkosten. Tilmed har vi dæmoniseringen af bønner og rodfrugter pga. lektiner, der i praksis er irrelevant, og et forbud mod mælkeprodukter, der i bedste kernesund familie-stil, er underbygget med floskler om at det ikke er “naturligt” for mennesker at drikke mælk. Guess what, det er heller ikke “naturligt” at bruge medicin, men takker du også nej til antibiotika næste gang du har en infektion med “naturlige” bakterier? Og så er det altså en generalisering, og ikke at udgangspunkt, at forarbejdet mad er noget skidt. Der er undtagelser. Fx stiger tomats biotilgængelighed af lycopen ved tilberedning, og der er flere eksempler på folk, der er blevet syge af konsekvent kun at spise raw food (så fik vi også lige berørt raw food – tjek!).

3. Syre-base-diæter
Hold nu kæft Lene Hansson. Jeg kunne skrive en masse om hvorfor pH af fødevarer er komplet irrelevant i forhold til kroppens metabolisme, men jeg tror bare jeg vil være doven, og citere Layne Norton:
“People who advocate for diets based on the pH of foods, you realize ALL food goes through 6 M Hydrochloric acid in the stomach and enters the duodenum as highly acidic chyme right? Even if you ate something basic it still comes out very acidic. It doesn’t matter. This is why your GI exists: to block things you don’t want from entering circulation… And this is why your kidneys exist: to get anything out of your circulation you don’t want. And the people peddling these diets will show changes in urine pH to validate their claims. Let me be very clear… Changes in urine pH mean absolutely **** with regards to blood pH. Don’t get gurud with this bullcrap.”

Derudover er argumenterne for syre-base-diæter også inkonsistente og ulogiske. Fx hævder Charles Poliquin at syre fra limefrugter, kan få kroppen til at neutralisere syre fra andre fødevarer. Så næste gang du får saltsyre på hånden, skal du bare neutralisere det med mere saltsyre. Men bare rolig for Poliquin tager vi fat på i næste punkt.

4. Biosignature
Grundprincippet i biosignature er at man ved hjælp af hudfoldsmålinger af mængden af underhudsfedt kan måle klientens hormonelle status. Det viser for de flestes vedkommende at de har for meget østrogen, eller at de har for højt kortisol eller ikke kan tåle carbs mm. Charles Poliquin/Strength Sensei/whatever han lige kalder sig for tiden, er manden bag systemet, og kan krediteres for at tage en lille sammenhæng ud af et stort og meget komplekst system, og formulere det i nogle meget konkrete (læs: fuldstændig arbitrære) tal i mm. Man kan bruge individuelle målinger af en persons hudfolder til at sige sådan cirka ikke en skid brugbart om deres hormonelle status. Præsenterer man en læge med speciale i endokrinologi for biosignature vil vedkommende med alt sandsynlighed enten klappe sig på låret af grin, eller ryste opgivende på hovedet. Problemer i den hormonelle status kan blandt andet løses med detoxing, der er i en liga for sig selv indenfor pseudovidenskabeligt bullshit.
Betyder det så at en træner som udgangspunkt er idiot, hvis han har taget et kursus i biosignature? Ikke nødvendigvis. Jeg kender til flere dygtige coaches, der har taget et kursus med forventningen om at lære noget brugbart om hormonsystemet i praksis, men blev slemt skuffet. Omvendt kender jeg også til et firma indenfor fitnessindustrien, der nærmest hævder at kvinders hormonstatus pr. definition er kompromitteret, og at de derfor ikke kan tabe sig ved at motionere mere eller spise færre kalorier (vi siger pænt farvel til termodynamikkens 1. lov), før de får rettet op på deres defekte forbrænding og hormonsystem. Det kan selvfølgelig være svært selv at hitte rundt i, men gudskelov tilbyder de at hjælpe dig med biosignature-målinger!
Ikke at det er noget nyt. Der er penge i at sygeliggøre folk, for så at sælge dem snake oil. Det er op til dig ikke at falde for den slags bullshit, ved på forhånd at have sat dig godt ind i tingene.

6 thoughts on “4 kost-trends som er utter bullshit

 1. “Guess what, det er heller ikke “naturligt” at bruge medicin, men takker du også nej til antibiotika næste gang du har en infektion med “naturlige” bakterier?”

  Jeg ved godt, at det er ment ironisk, men det gør nogle af dem faktisk. Kilde: Diverse paleo-grupper på facebook.

  Like

 2. Pingback: 3 sandheder med modifikationer indenfor træning og sundhed | Guns og Glutes

 3. Jeg kan til dels følge dig meget af vejen, fordi jeg selv har været meget stigmatiseret af diverse “science trænings guruer” som booster deres ego ved at nedgøre alt hvad der er alternativt til den måde de levet på.
  Men som sagt har selv være en hulemand med skyklapper på, overfor alle andres alternative meninger mht. kost og træning…Indtil jeg blev provokeret til at tage en challenge i netop at tage en urte/juice detoxing og efterfølgende alkalining (syre/base) kostplan, og er du gal! Den var svær at face og indrømme, men seriøst, trods både utallige science for og imod at det virker..
  Så skal jeg love for det virkede på mig, det var som at få fuld batteri på et fladt batteri igen!
  Uden pis, jeg begyndte at have de bedste workouts, min restitution har altid været sygt langsom, og den ryg helt i top nu! Følte mig bare mere ren, frisk og klar.
  Så jeg er sku stoppet med at lytte til science (for du kan finde lige det svar du ønsker hvis du søger dig gennem PubMed undersøgelser fra rundt i verden) og istedet prøve tingene på min egen krop, for vi er alle forskellige, ligesom vi ikke alle psykisk fungere på samme måde, ja så tror jeg sku virkelig på nu at vores tarmsystem, metabolisme, fordøjelse osv er ligeså forskellige!
  Det er ikke så sort og hvidt!
  Selvfølgelig skal man ikke være komplet naiv, men heller ikke bare være nej siger fordi Layne Norton feks. udtaler det er bullshit (hvad ved han og hvem betaler han?)
  Men vil sige, tag en udfordring, prøv nogle af dine fordomme af og voks om ik andet så som menneske..
  Det kunne være meget federe at læse om hvad du selv havde oplevet på egen krop som dokumentation, istedet for bare copy/paste holdninger fra en masse gym forretningsfolk man sys lyder troværdige i youtube videoer, men man i virkeligheden ikke kender eller har mødt personligt.

  Like

  • Hej Bobby.
   Først og fremmest tak fordi du tog dig tid til at skrive et langt indlæg.
   Jeg ved ikke hvilke guruer, du mener der stigmatiserer mig? Jeg har i hvert fald aldrig følt mig stigmatiseret af nogen. Hvis du i stedet mener at jeg læner mig op ad diverse guruer, vil jeg mene du tager fejl. Jeg forholder mig til videnskaben, og ikke hvad diverse folk inden for fitnessindustrien synes. Citatet fra Norton var ganske enkelt fordi han selv havde udtalt sig om emnet, og forklaret det helt forståeligt. Ellers har jeg ikke læst særlig meget fra ham.
   Ja, der er individuelle forskelle mellem folk, men på et helt grundlæggende plan er fysiologien meget ens. Fx har alle mennesker et meget stærkt syrebad nede i mavesækken, og det er ganske simpel kemi at man ikke ændrer på det med basis i fødevarers pH.
   Jeg tror gerne på at du har følt en forbedring. Mange af de her “alternative” terapier virker. Fx får de fleste en forbedret hormonprofil af at detoxe på en eller anden sultekur – det skyldes bare fedttabet, og ikke de pseudovidenskabelige søforklaringer, som diverse guruer fodrer betalende klienter med. Ligeledes vil masser af grøntsager give en sundhedseffekt – men det har med alt sandsynlighed ikke noget som helst med pH at gøre. Og det er netop problemet; mange guruer (for nu at bruge dit eget ordvalg) lever stort på at præsentere de her alternative terapier som meget videnskabelige – og det kan være virkelig svært for udenforstående at gennemskue at teorien de præsenterer for deres behandling er bullshit. På samme måde som at det for en lægmand kan være svært at navigere blandt mængden og kvaliteten af studier på pubmed. Men helt at afskrive videnskaben af den grund, er i mine øjne at være en “hulemand med skyklapper” (paleo approved!). Videnskaben forsøger netop at kvantificere en masse enkeltstående tilfælde, der i sig selv kan bruges til meget lidt, og finde sandheden derudfra. Det betyder ikke at videnskaben ikke har sine begrænsninger (som jeg tidligere har skrevet om har videnskaben indenfor træning store udfordringer), men det betyder heller ikke at man skal vende det blinde øje til at diverse terapeuter præsenterer betalende klienter for videnskab, der slet ikke er videnskab. Det har jeg i hvert fald ikke tænkt mig at gøre 🙂

   Like

 4. Pingback: De 5 mest læste blogindlæg i 2015 | Guns og Glutes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s