3 sandheder med modifikationer indenfor træning og sundhed

thetruth

Der er flere “regler” som man ofte hører, når det kommer til træning og sundhed. Flere af dem er ganske velbegrundede, og giver i praksis ganske fin mening. Men ofte er der, for forståelsens skyld, tale om en forsimpling, der nogle gange misforstås. Sådanne tre tilfælde kigger jeg nærmere på her:

1. “Sandhed”: Man kan ikke opbygge muskel og tabe fedt på samme tid
Denne regel bygger på at det i praksis kan være rigtig svært for trænede individer både at opbygge muskelmasse, og tabe fedt. Ofte tolker folk det dog som at de to processer ikke kan finde sted samtidig, og at man enten er i katabolsk (nedbrydende) eller anabolsk (opbyggende) tilstand. I virkeligheden forløber anabolske og katabolske processer dog simultant i kroppen hele tiden, i forskelligt omfang – så nedbrydning af fedtvæv, og opbygning af muskelvæv finder rent faktisk sted på samme tid. Metabolismen står altså ikke bare stille fordi du har ligget på dit ligevægtsindtag af kalorier en dag – vævet bliver stadig omsat.
Det skal også forstås som en sandhed med modifikationer, da utrænede individer relativt let kan øge muskelmassen og mindske fedtmassen samtidig. Det kan for så vidt også lade sig gøre for trænede, men i praksis kræver det oftest at man både har dage i kalorieoverskud og -underskud over en længere periode, for at se resultater i noget substantielt omfang.

Det er dog helt korrekt at man ikke kan lave fedt om til muskler, hvad der ellers stadig er en sejlivet myte. Men fedt kan ikke omdannes til protein. Aminosyrer (proteinets bestanddele) kan dog sagtens indgå i citronsyrecyklus og omdannes til glukose eller fedt. Det betyder også at det “overskydende” protein, der ikke anvendes til opbygning af muskelmasse, altså ikke bare tisses ud, som nogle påstår. Det indgår derimod i kroppens energiomsætning ganske ligesom fedt og kulhydrat.

2. “Sandhed”: Det er en myte at høje reps bygger markerede muskler
Sandt! Men høje reps kan stadigvæk være et effektivt værktøj til at forbrænde fedt, og dermed få musklerne til visuelt at fremstå mere markerede. Man bør dog vide at musklerne i sig selv ikke ændrer udseende, uagtet at højere reps i højere grad vil aktivere langsomme muskelfibre, og skabe et andet stimuli i musklen. Musklerne vil stadig ikke tage anden form eller udseende, udover ændringen i størrelse. Markering og definition er et spørgsmål om mængden af underhudsfedt. På alt andet end mikroskopiniveau bliver musklerne blot større eller mindre. That’s it.

Det metaboliske output, med tilhørende stigning i laktat, væksthormon, mm, som typisk følger træning med mange gentagelser, korte pauser, og høj udmattelsesgrad, kan som sagt være effektivt til at skabe en markeret fysik. Fx. er høj-rep db rows en ekstremt effektiv fatburner. Man bør blot vide at det ikke er musklerne der ændrer udseende, men derimod fedtprocenten, der bliver lavere.

3. “Sandhed”: Detoxing til at fjerne giftstoffer fra kroppen er bullshit
Sandt! Men det er ganske givet at usund livsstil skaber et andet biokemisk miljø i kroppen for så vidt angår ting som inflammation, immunforsvar, ekstracellulære lipider, blodsukker, carcinogener, hormonforstyrrende stoffer og hormonel status. Nu vi nævner carcinogener, findes der faktisk en ny hypotese som foreslår at cancerceller udvikles som følge af en evolutionær fordel, i forhold til de raske celler, pga. et kompromitteret “miljø” i kroppen. Det ville også forklare hvorfor inflammation kan være kræftfremkaldende. Men det kan være emnet for et andet blogindlæg.

Så ja, usund livsstil skaber visse ændringer i kroppens kemi. Der hvor kæden hopper af, er når man påstår at affaldsstoffer, toksiner, mm skal fjernes ved hjælp af en eller anden tåbelig urtekur/suppekur/juicekur/sultekur, inden en livsstilændring påbegyndes. Sund livsstil i sig har en positiv effekt på samtlige af faktorerne nævnt i forrige afsnit. Så når tilhængere af fx Biosignature anbefaler “østrogen-detox”, så gør de det på et ekstremt tyndt grundlag, hvis noget overhovedet.

One thought on “3 sandheder med modifikationer indenfor træning og sundhed

  1. Pingback: BCAA under faste? | Guns og Glutes

Leave a comment